Stage Deltion 2020
Een leraar worden in de 21e eeuw
Wat voor leraar wil ik worden?
Als ik mij afvraag wat voor leraar ik wil gaan worden
gedurende de komende jaren tijdens mijn studie. Heb ik daar geen éénzijdig antwoord op. Op deze pagina lees je een aantal van de pijlers die ik voorop stel in mijn ontwikkeling naar een professioneel docent.
Ik zal mij richten op persoonlijke begeleiding, differentiatie van de leerstof en aansluiten op de overige vakken van de studie die de studenten volgen. Voor elk van deze punten staat hieronder wat meer uitleg.

Differentiëren en connecties maken

Aansluiten op de belevingswereld en overige vakken.
Tijdens één van mijn lesobservaties kwam ik in contact met een leraar luchtvaarttechniek. Hij liet mij, een door hemzelf ontworpen module zien. Het module boek dat hij mij gaf om in te zien stond vol met opdrachten die allemaal aansloten bij de opleiding van de studenten (zie afbeelding boven).
Op alle aspecten probeerde deze Engels leraar zijn leerlingen aan te spreken, zo was de inhoud van de opdrachten veelal gericht op vliegtuig onderdelen en dergelijke.
Opvallend was dat de module ook vol stond met online ondersteuningsmiddelen (zie afbeelding onder).
In aanraking komen met een gespecialiseerde module zoals deze motiveerde mij enorm. Dit is iets wat ik ook mijn leerlingen wil kunnen bieden in de toekomst. Dit zal wel vergen dat ik het studiegebied van de leerlingen mij eigen maak, naast het vak Engels.
Je moet wel voldoende kennis hebben om dingen zo secuur aan te laten sluiten als in dit voorbeeld.

Leren leuk maken
Brain research tells us that when the fun stops, learning often stops too. - Judy Willis
Joyful education
Leren leuk maken is een heel breed begrip natuurlijk. Het hangt enigszins ook samen met het differentieren en aansluiting zoeken met de overige vakken. Maar voor mij persoonlijk komen de volgende aspecten hier ook nog aan bod.
Persoonlijke aandacht en veilige leeromgeving
Spelvormen en afwisseling


Stevig in je schoenen staan
Als beginnend docent, of zelfs nog als stagiaire zal je het zeker tegenkomen dat je, je wat onzeker voelt in moeilijke situaties. In mijn stage heb ik deze situaties nog niet echt mee gemaakt, mede door de corona crisis. Maar ik ben vrij zeker dat het nog wel in de toekomst zal gaan voorkomen.
Het zal ook zeker een tijdje duren voordat je voor jezelf weet hoe je wilt om gaan met confrontaties en discussies in de les. Het is dus ook erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden tijdens de opleiding.
Wat ga je doen als een leering boos op je wordt?
Hoe pak je het aan als de leerlingen zomaar het klaslokaal verlaten voordat de les is afgelopen?

Structuur geven en leerlingbegeleiding
Structuur in de les
Niet alleen in mijn lesobservaties en de leeringbegeleiding bij het JDA maar ook in mijn lessen op school is mij duidelijk geworden dat het enorm belangrijk is om de lessen te structureren.
Een duidelijke leerlijn door de periode heen en gebruik maken van duidelijke (maar ook haalbare) lesdoelen zijn hier in kern. Als je als docent zijnde deze structuur kan bieden aan je leerlingen, stel je hen beter in staat om regie te nemen over hun leerproces. En geef je jezelf de ruimte om hen hier in te ondersteunen.
Het gaat niet alleen om het bieden van structuur maar ook over het ondersteunen van de leerlingen om hun eigen structuur te ontwikkelen. Met goede begeleiding in het plannen van de werkzaamheden zal de werkdruk op de student verlaagt worden en zullen zij een positievere schoolbeleving hebben.
Leerlingbegeleiding
Bij het JDA heb ik kennis mogen maken met één op één begeleiding van leeringen. Ik heb hier meerdere malen een leerling van de opleiding ICT Medewerker niveau 2 begeleid met zijn huiswerk en opdrachten. Hieruit heb ik geleerd dat het enorm waardevol kan zijn om een leerling persoonlijk te ondersteunen in zijn leerproces. Zo krijg je als docent een beter inzicht in hoe een individuele leering er voor staat, en kan je daar beter op anticiperen.
Daarnaast komt er bij de persoonlijke begeleiding ook de connectie met het werkveld kijken. Door goed contact te hebben met andere leraren (mentoren) van leeringen, krijg je een beter idee van hoe leerlingen het in andere lessen doen. Eventueel kan je naar aanleiding van bijvoorbeeld signalen van andere leraren, leerlingen of mentoren een aanspraak doen op de mogelijke ondersteuningslijnen binnen een organisatie. Zoals wij tijdens de intervisie bijeenkomst over het SSC hebben geleerd, zijn er binnen het Deltion enorm veel opties om leerlingen verder te ondersteunen. Op de hoogte zijn van deze mogelijkheden en hoe deze toegepast gedient te worden is erg belangrijk, helemaal als je een mentor wordt van een klas.