Artikelen periode 1
Introductie
Op deze en de volgende pagina vindt u een overzicht van de artikelen die ik heb verzameld gedurende de minor. Er werd ons gevraagd om per week één artikel te vinden die een connectie heeft met digitale geletterdheid. Hieronder vindt u het overzicht van de eerste zeven artikelen die ik selecteerde voor periode 1.
Per artikel geef ik een korte samenvatting van de inhoud, mijn mening over het artikel, en op welke wijze ik denk dat dit artikel een connectie heeft met digitale geletterdheid. Bovenaan elk artikel vindt u een blauwe hyperlink die refereert naar het artikel.

Artikel 1
Samenvatting
In de zoektocht naar natuurlijke en diepgaande interactie met robots en AI’s hebben onderzoekers van verschillende universiteiten in het Verenigd koninkrijk een onderzoek gedaan naar welke aspecten honden gebruiken waardoor ze de beste vriend van de mens zijn geworden. Uit een enquête onder ongeveer 160 hondeneigenaren hebben de onderzoekers zeven kern eigenschappen geïdentificeerd, de vervolg stap is nu om deze zeven eigenschappen te programmeren in sociale robots.
Mening
De toepassing van sociale en zorgrobots neemt over de afgelopen jaren steevast toe. Het is dan ook erg belangrijk voor de gebruikers van deze apparaten dat die robotica een gevoel van echtheid creëert. Wat het scheppen van een betekenisvolle band zal bevorderen. Nou ben ik niet van mening dat specifiek honden het perfecte voorbeeld zullen zijn en daarmee ook de standaard zullen gaan worden, maar daarentegen ben ik wel van mening dat het doen van dit onderzoek een enorme overwinning is. Het identificeren van welke aspecten mensen belangrijk vinden in het opbouwen en onderhouden van hun relaties met honden geeft ons in ieder geval een goed beeld welke van deze aspecten belangrijk zijn om terug te laten komen in onze sociale robotica. Opvallend aan de zeven eigenschappen is wel dat veel van de genoemde karakteristieken eigenlijk helemaal niet “hond specifiek” zijn, maar veel lijken op eigenschappen die we ook waarderen in menselijke contacten.
Connectie
Dit artikel heeft voor mij een connectie met digitale geletterdheid omdat er een grote mogelijkheid bestaat dat sociale robotica ook op scholen ingezet zullen gaan worden. Het bekend zijn met mogelijke systemen en hoe deze ontwikkeld worden kan de drempel verlagen voor mensen om zelf zulk contact eens uit te proberen. Daarnaast laat dit onderzoek ook zien dat er een oprechte vraag is waar we als mensheid graag antwoord op willen hebben, ethisch gezien komen er natuurlijk wel een aantal vraagstukken naar boven als we denken aan sociale of zorg robots. Het gesprek aan gaan over deze onderwerpen is de eerste stap om begrip te vergroten.
Artikel 2
Bringing lessons from cybersecurity to the fight against disinformation
Samenvatting
Onderzoeker Mary Ellen Zurko werkte in de jaren 90 al voor de Amerikaanse overheid waar zij systemen inspecteerde op hun veiligheid. Inmiddels is zij cybersecurity onderzoeker bij het MIT Lincoln Laboratorium. In 1996 pionierde Zurko de term user-centered security, met deze nieuwe visie op cybersecurity werd de gebruiker eindelijk voorop gesteld als onderdeel van die security systemen. Tegenwoordig houdt Zurko zich bezig met het ontwikkelen van systemen die helpen desinformatie en bijhorende accounts of aanstichters te identificeren en tegen te werken.
Mening
De strijd tegen desinformatie of zoals Trump zou zeggen “alternative facts” is al enige tijd in volle gang. We zien het ook in ons eigen land steeds meer de kop boven water doen steken, onlangs maakte kamerlid Gideon van Meijeren zich nog schuldig aan het klakkeloos overnemen van een verhaaltje wat hij in een podcast tegen kwam (Reconstructie Nieuwsuur Van Dissel). Het tegengaan en voorkomen van het verspreiden van desinformatie is enorm belangrijk voor het behouden van de openbare orde. Als een stuk valse informatie teveel kracht krijgt doormiddel van social media exposure zien we al snel wat voor destructieve gevolgen dit kan hebben (corona pandemie, rellen om vermeende desinformatie e.d.).
Connectie
Iedereen gaat op een punt in hun leven een stuk informatie aangeboden krijgen die uiteindelijk foutief blijkt te zijn. Helemaal in de huidige maatschappij zal dit zich alleen maar vaker voor gaan doen. De enige manier om mensen zich hier bewuster van te maken is om hen te instrueren over desinformatie en op welke wijze dit te herkennen valt. Het aanleren van kritisch denkvermogen en het natrekken van informatie op het internet op juiste wijze is één van de manieren waarop we mensen kunnen wapenen tegen deze trend. Dit allemaal zal beginnen bij bewustwording, begrijpen hoe desinformatie zich verspreid en op welke wijze het de wereld in wordt geholpen.
Artikel 3
Hoe slimmer onze spullen, hoe dommer we ons voelen
Samenvatting
Handelingen die vroeger analoog werden uitgevoerd doormiddel van papierwerk en fysieke afspraken worden nu veelal via online wegen opgelost. Inchecken voor je vlucht, uitchecken bij het hotel, de deur van je vakantie verblijf afsluiten, technologie is overal. En wellicht, heeft het een groter effect op ons als mens dan we door hebben. Veel mensen in ons land zijn digibeet, of begrijpen zodanig weinig van technologie dat ze bij bijna alle stappen van ons rechtssysteem ondersteuning nodig zijn. Wordt het niet tijd dat we mensen bewuster maken van de technologische ontwikkeling en meer ruimte creëren voor vrolijke onbevangenheid.
Mening
Dit artikel laat denk ik prima zien hoe lang niet iedereen in onze maatschappij altijd even goed mee kan komen met de technologische ontwikkelingen die plaatsvinden. Van digibeten tot mensen die er simpelweg niet aan mee willen werken, steeds meer mensen vallen buiten die technologische boot. DigiD, belastingaangiftes, boetes regelen, allerlei zaken in onze maatschappij kunnen alleen nog via internet geregeld worden. Hoe gaan we om met mensen die hier niet al te goed in mee kunnen komen? In veel gevallen worden IT cursussen voor dit onderwerp alleen gericht op bejaarden, slaan we daarmee niet een hele grote doelgroep over? Dit artikel laat denk ik prima zien hoe we de technologische ontwikkeling voor lief nemen, we gaan er maar van uit dat iedereen voor zichzelf uitvogelt hoe alles werkt en moet, wat bij een aantal mensen zeker tot afkeer kan leiden. Het is dan ook zaak in mijn mening om meer aandacht te besteden aan het ondersteunen van mensen om hen zo competent mogelijk de technologische wereld in te kunnen sturen.
Connectie
Dit artikel heeft een duidelijke correlatie met een aantal van de hoofd thema’s in digitale geletterdheid. De meest voordehand leggende is uiteraard ICT basisvaardigheden, maar daarnaast komt er ook zeker een stuk mediawijsheid bij kijken. Niet alleen gaat het artikel over de frustraties van iemand die technologie niet helemaal onder de knie heeft, maar ook over de verwarrende situatie rondom informatie op het internet of phishing e-mails die je ontvangt.
Artikel 4
‘Driekwart Nederlandse studentendata opgeslagen bij Amerikaanse Tech bedrijven’
Samenvatting
Het Duitse Max Planck Instituut onderzocht de opslag van studentendata in Europa al voor het eerst in 2015, zij constateerden toen dat een kwart van alle Nederlandse student data is opgeslagen op servers van tech giganten in Amerika. Inmiddels is dit percentage opgelopen tot bijna 75% van alle studentendata uit Nederland, dit is ook inclusief prestatie en persoonsgegevens. Meerdere instanties luidden al de bel gedurende de afgelopen jaren om te waarschuwen over de afhankelijkheid van big tech door universiteiten in Nederland.
Mening
Tijdens mijn voorgaande opleiding als ICT Netwerkbeheerder heb ik dit onderwerp uitvoerig besproken met mijn docenten, dit vond al plaats in 2013/14. Dus nog voordat het Max Planck instituut in Wenen hun eerste onderzoek uitvoerde naar dit onderwerp. De zorgen die mijn docenten en ik deelden zijn inmiddels realiteit geworden, een groot deel van onze studentendata staat nu opgeslagen in de cloud op servers in Amerika. We waren allemaal enorm blij natuurlijk toen de nieuwe privacy wetgeving (AVG) in ging in 2018. Meer bescherming en meer rechten! Dat dachten we allemaal, maar nu dit de realiteit blijkt te zijn moeten we gaan inzien dat onze data niks veiliger is geworden door de afhankelijkheid aan big tech. Veel universiteiten denken dat het te duur is om een eigen cloudsysteem te ontwikkelen, maar in tegendeel is vaak het tegenovergestelde waar op de lange termijn. Op dit moment geven scholen bakken met geld uit aan licenties en andere zaken om de data te mogen en kunnen opslaan bij die grote tech bedrijven, als dat geld gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van onze eigen opslagservers, dan zal op de lange termijn er alleen maar geld bespaard gaan worden. Buiten het positieve effect dat onze studentengegevens eindelijk echt veilig en beschermd zijn door de AVG.
Connectie
Dit artikel deelt een enorm sterke connectie met het onderdeel mediawijsheid, maar wellicht zou het ook een mooi onderwerp kunnen zijn om aan de slag te gaan met Computational Thinking. Dit is toch een vraagstuk waarvan we mogelijk best een algoritmische of programmeerbare oplossing kunnen bedenken.

Artikel 5
Benefits of integrating technology in the classroom
Samenvatting
Dit artikel gaat in op de integratie van technologie in het klaslokaal. Het benoemd de verschillende positieve effecten van de integratie van bepaalde systemen, maar beaamt dat we wel specifiek aandacht moeten hebben voor de reden waarom we een technologische optie willen integreren in ons onderwijs. Zo benoemd Lisa Highfill, een technologie integratie expert aan een virtuele academie in Californië dat zij geen technologie integreert als het geen probleem oplost wat speelt in haar klaslokaal. Het artikel raad docenten aan om gebruik te maken van het EEE framework ontwikkeld door Liz Kolb, dit framework ondersteunt men om te onderzoeken of een technologische ontwikkeling inderdaad nodig is in het klaslokaal, of dat het simpelweg een vervanger is van de standaard handeling.
Mening
Dit artikel benoemt een aantal argumenten die we ook tijdens de lessen van Digitale Geletterdheid hebben behandeld. Zo komt er duidelijk naar voren dat we technologische ontwikkelingen niet moeten integreren in systemen puur en alleen om maar “vooruitgang” te maken. Er moet kritisch gekeken worden naar de meerwaarde van het integreren van zo’n dergelijke toepassing. Het leren moet voorop staan, waarna kan worden gekeken om dit te ondersteunen doormiddel van ICT systemen en toepassingen. Als technologie op juiste wijze wordt geïmplementeerd dan zullen de voordelen alleen maar beter uit de verf komen. Met name na de corona epidemie zien we steeds meer scholen inzetten op ‘blended-learning’ een mix van fysiek en online onderwijs, wellicht is dit zeker de toekomst van het onderwijs, maar de manier waarop deze programma’s worden ingericht zijn cruciaal aan het succes van de leerlingen.
Connectie
Dit artikel heeft wellicht niet een directe connectie met de onderdelen van Digitale Geletterdheid, daarentegen is het denk ik wel goed denkbaar dat het vraagstuk wat wordt gesteld in het artikel kan worden bekeken vanuit de hoek Computational Thinking. Het onderzoeken of een toepassing een echte meerwaarde kan bieden in het onderwijs is een denkproces waarbij het erg belangrijk is om zoveel mogelijk invalshoeken en mogelijkheden te bekijken. Door dit vraagstuk stapsgewijs aan te pakken, met behulp van het eerder genoemde EEE framework, stellen we onszelf instaat om bewuster om te gaan met educatieve ontwikkelingen op technologisch vlak.
Artikel 6
Virtual Reality houdt leerlingen bij de les, en houdt de schaamte weg.
Samenvatting
Het Stad College in Almere is één van de scholen in Nederland die al experimenteert met onderwijs in een ‘metaverse’. Doormiddel van VR brillen bevinden de leerlingen zich in een virtueel schoolgebouw waar zij van alle gemakken voorzien zijn, of ze nou les vanuit huis hebben door een lockdown of door ziekte. Alle leerlingen kunnen de lessen bijwonen. De docenten die aan het voorfront van deze ontwikkeling staan zien allerlei positieve veranderingen zich voordoen tijdens deze VR lessen. Zo merken de docenten op dat leerlingen gemakkelijker de aandacht houden bij de les, en vindt er meer interactie plaats tussen leerlingen. Ook leerlingen die misschien in de fysieke klas iets meer verlegen zijn bloeien opeens op bij het opzetten van de bril. Zou het virtuele onderwijs een onderdeel uitmaken van het onderwijs in de toekomst? ICT-docent Ridouan Draouy denkt van wel.
Mening
Virtual Reality in het onderwijs is een onderwerp wat mij al langere tijd bezighoudt. Mede omdat ik de meerwaarde van virtuele onderwijs omgevingen erg duidelijk voor me zie. Het gebruik maken van virtuele omgevingen als ondersteuning van normaal onderwijs opent deuren die voorheen een stuk moeilijker waren om door te gaan. Van excursies tot experimenteren en praktijk opdrachten uitvoeren, in VR is het allemaal mogelijk. Naast de onderwijs mogelijkheden, biedt VR ook voor de leerlingen een positieve ontwikkeling, zoals in het artikel benoemd wordt, zien de docenten die gebruik maken van deze techniek meer interactie en participatie van de hele klas. Het vasthouden van de aandacht van een hele klas is misschien zelfs gemakkelijker in een virtuele omgeving, wellicht met name omdat de omgeving makkelijk controleerbaar is.
Connectie
Dit onderwerp heeft wellicht niet per se een directe correlatie met de vier thema’s van digitale geletterdheid, maar ik zie we degelijk een connectie in de verte. Virtual Reality is een steeds populairder wordende technologische toepassing die op steeds meer vakgebieden een goede plek vindt. Met name kijkend naar het onlineonderwijs van de corona epidemie, geeft ons een goed beeld van de mogelijke toepassing in het onderwijs. Daarnaast is er een enorme mogelijkheid om variatie in te bouwen bij deze virtuele omgevingen om zodanig het einddoel van het vak te faciliteren. Naar mijn mening heeft dit onderwerp dan ook een connectie met ICT-basisvaardigheden, maar daarnaast ook een verre correlatie met mediawijsheid. Het is wellicht enigszins vergezocht, maar ik ben er zeker van dat Virtual Reality over de jaren heen een steeds grotere rol zal gaan spelen in het onderwijs.
Artikel 7
Should we leave the classroom behind?
Samenvatting
Dit artikel maakt een argument voor het eventueel aanpassen van het huidige beeld in een klaslokaal. Met name tijdens de corona epidemie zagen we scholen en universiteiten massaal grijpen naar het onlineonderwijs, of andere vormen van blended-learning. Tijdens deze online variant van het moderne onderwijs was er een opvallend grote groep leerlingen die hier maar moeilijk mee om kon gaan. Toch, wisten veel van die leerlingen andere manieren te vinden om zo toch de stof tot zich te nemen. Er ontstond een trend onder leerlingen waarbij zij de opnames die gemaakt waren van lessen en colleges op hogere snelheden terugkeken dan origineel (vaak 1.5x zo snel of zelfs hoger). Onderzoekers Zhao en Watterston deden onderzoek naar de mogelijk benodigde aanpassingen van het klaslokaal, zij stelden in dat onderzoek dat tenminste drie aspecten zullen moeten veranderen in de toekomst. Het eerste onderdeel betreft meer nadruk leggen op creativiteit, kritisch denken en ondernemerschap, in plaats van het opslaan van informatie. Ten tweede, stelden zij dat studenten meer zeggenschap moeten krijgen over hun schoolcarrière (flexibel onderwijs op verschillende niveaus). Ten derde stelde de onderzoekers dat vooral de locatie van het leren zal moeten veranderen, ofwel, het klaslokaal.
Mening
Nu dat we allemaal de ervaring hebben opgedaan van de corona epidemie en de gevolgen daarvan in het onderwijs. Is het denk ik goed mogelijk om te stellen dat we allemaal in aanraking zijn gekomen met verschillende uitdagingen die voorheen onbekend waren in het onderwijs. Veel scholen zijn druk bezig met het ontwikkelen van blended-learning programma’s of varianten daarvan. Het is dan ook zaak dat we kritisch kijken naar welke rol het klaslokaal zal gaan spelen in het onderwijs van de toekomst, persoonlijk zie ik de kans schoon voor me. Het onderwijs kan zich op theoretisch gebied meer focussen op het toepassen van technologische oplossingen hiervoor, om zodoende de theorie voor alle leerlingen op een zelfstandige wijze toegankelijk te maken. Daarnaast zal het fysieke onderwijs een rol gaan bekleden die zich meer te maken houdt met het praktiseren van kennis en het ondersteunen van leerlingen. Docenten gaan zich meer bewegen in de rol van coach, presentator en pedagoog, in tegenstelling tot de rollen die nu nog ogenschijnlijk de overhand hebben zoals didacticus, afsluiter en gastheer (Slooter, 2011).
Connectie
De connectie met digitale geletterdheid in dit artikel is wellicht niet voor de hand liggend. Daarentegen denk ik wel dat er een duidelijke correlatie is tussen de ontwikkeling van nieuwe vormen van onderwijs en digitale geletterdheid. In de situatie waar we ons naartoe aan het werken zijn met de implementatie van blended-learning programma’s zullen de eisen die gesteld worden aan docenten compleet veranderen. Een onderdeel van die nieuwe set met eisen zal zijn dat docenten meer bezig zijn met het ondersteunen van studenten in een online omgeving. Dat kan uiteraard verschillende vormen aannemen, maar er zal zeker een groot deel van bestaan uit het instrueren van de gebruikers (de leerlingen) in het gebruik van de applicaties die hiervoor ontwikkeld gaan worden. Zo ontstaat er, wellicht tussen neus en lippen door, een connectie met digitale geletterdheid op het gebied van ICT-vaardigheden, mediawijsheid en informatie vaardigheden.