Onderwijskunde 4
Introductie
Deze en de volgende pagina’s gaan over de opdrachten die wij hebben moeten maken voor onderwijskunde 4. Alle beschreven teksten en uitgewerkte lesplannen in dit onderdeel zijn een samenwerking tussen Luc, Kirsten, en Misha.
Mochten er vragen zijn of problemen zich voordoen bij het lezen en weergeven van deze pagina’s neem dan contact op met Misha (via email als deze bekend is bij u, alternatief kunt u contact krijgen via de contact pagina op deze website).

Roadmap voor de lessen
De focus van de opdracht, vraag formulering, wens en de uitdaging.
In essentie heeft onze gehele lessenserie niet per se een éénzijdig thema of focus. Wij hebben ervoor gekozen om onze lessenserie aan te kleden met een mix van Skills lessen (lessen gericht op het ontwikkelen van Engelse vaardigheden) en 21st century skills (lessen gericht op het navigeren en begrijpen van het internet en applicaties). Dit maakt ook dat er geen duidelijk overkoepelend thema in de opdrachten plaatsvindt.
Om een beeld te schetsen van het geheel focussen we voor beschrijvingen zoals deze op de les die wij hebben uitgevoerd (lesplan nummer 4). Deze les richt zich met name met het kennismaken met nieuwe vocabulaire voor de studenten, de woorden en phrases die voorkomen in deze les hebben specifieke betrekking tot het hoofdstuk van de module waar de studenten op dat moment mee bezig waren.
Er is dus ook niet specifiek sprake van een wens of probleem die dient opgelost te worden door middel van deze lessenserie.
Waarom kozen we voor deze onderwerpen?
De context van de school, klas en leerlingen.
De les die wij kozen om uit te voeren is uitgevoerd op de stageschool van Kirsten, het Porteum in Lelystad. In het specifiek hebben wij de les gegeven aan een klas 1 havo in een tweetalig studietraject. Dit maakte het ook mogelijk voor ons om de hele les in het Engels aan te bieden. Dankzij het feit dat de klas waaraan werd lesgegeven een tweetalige klas bevat, is het voor ons goed mogelijk gemaakt om de lesinhoud zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij deze specifieke klas en de methode waar zij op dat moment mee aan het werk waren.
De overige lessen die waren ontwikkeld voor deze lessenserie lenen zich enigszins beter aan differentiatie tussen verschillende opleidingsniveaus. De les die wij hebben uitgevoerd was zodanig gefocust op deze groep dat het aanpassen van deze les voor een andere klas zou betekenen dat de gehele lesinhoud moet worden aangepast. We hebben er dus bewust voor gekozen om deze uitgevoerde les volledig aan te laten sluiten op de informatie die de studenten ook voorheen in andere lessen al waren tegen gekomen.

Leerarrangement & Technologie
Waar dient dit leerarrangement een bijdrage aan te leveren?
Deze specifieke les dient zich met name voor het ondersteunen van het al lopende leerproces van leerlingen op het gebied van dit onderwerp (vocabulaire over het lichaam e.d.). Dat betekent ook dat wij er ons op hebben gericht om de lesinhoud en formatieve toets aan te laten sluiten bij het einddoel (de toets) voor het hoofdstuk.
Waarom draagt technologie bij aan de oplossing (wat is de meerwaarde)?
De les die is uitgevoerd op de stageschool van Kirsten maakt gebruik van een vrij divers scala aan digitale middelen, van de voor de hand liggende hulpmiddelen zoals PowerPoint tot aan Kahoot’s en mobiel gebruik. Om de daadwerkelijke meerwaarde te bepalen van deze technologische toepassingen in deze les vindt u in onderstaand frame een ingevuld framework van Liz Kolb. Dit framework is erop gericht om te analyseren wat voor meerwaarde technologie heeft in het onderwijs en tot op welke hoogte er meer aandacht moet worden besteed aan de verschillende onderdelen.
Lesoverzicht
Hieronder vindt u een overzicht van de lessen die wij hebben ontwikkeld voor deze opdracht.
Lesdoelen en Visie
Onze lessenserie bestaat uit een deel dat specifiek gefocust is op de Engelse taal (grammatica/vocabulaire) en een deel dat specifiek gefocust is op 21st century skills (ICT basisvaardigheden/mediawijsheid). In onze lessen ICT-basisvaardigheden en mediawijsheid bereiden we leerlingen voor op de toekomst door ze te onderwijzen over de vele mogelijkheden en gevaren binnen de groeiende onlinewereld. In deze lessen komt het begrip connectivisme groots terug. De gehele focus ligt op het voorbereiden van leerlingen op de toekomst, en het verwerven van nieuwe kennis door het gebruik van en leren omgaan met technologie. Binnen de lessen over Engelse grammatica en vocabulaire hebben wij veel gebruik gemaakt van ICT toepassingen zoals de online leeromgeving, online quizjes, PowerPoints, oefenwebsites, werken op laptops, digitale visual aids en meer. Wederom wordt hier gebruik gemaakt van technologisch gereedschap om het kennisnetwerk van leerlingen te verbreden. Daarnaast hebben we de 4 principes voor het ontwikkelen van een Blended Learning omgeving bestudeerd om effectieve lessen te verzorgen.
Onze leerdoelen voor de lessen zijn ontworpen met het gebruik van de vier principes van een blended leeromgeving in ons achterhoofd. De leerdoelen leggen de focus op de leerbehoeften van de leerlingen, door zowel informatie over en ervaring met het gebruik van online gereedschappen te bieden, en door deze te koppelen aan de huidige leerstof. Dit is om een goed samenhangend blended learning geheel te creëren, waarin leerlingen de vrijheid hebben om nieuwe digitale leermiddelen te ontdekken en hiermee leren te werken. Binnen deze lessen speelt de docent nog altijd de hoofdrol. De docent geeft sturing aan de les en gebruikt digitale componenten als gereedschap voor zichzelf en de leerlingen. De docent begeleid de leerlingen bij het gebruik van deze gereedschappen.
Wij hebben gebruik gemaakt van de Taxonomie van Bloom om onze toets te ontwerpen. Deze toets is gemaakt voor en uitgevoerd bij onze vierde les, vocabulaire.
Opdrachtomschrijving
De uitgevoerde les is gebaseerd op opdrachten uit het boek met enkele aanpassingen en toevoegingen zoals een Kahoot om de voorkennis te activeren.
