T-PACK analyse & conclusie
Analyse & conclusie
Door onze lesinhoud te analyseren met behulp van het T-PACK model, weten wij te verzekeren dat de ICT middelen die worden ingezet tijdens deze lessen op de juiste wijze worden toegepast en een echte meerwaarde hebben voor de effectiviteit van de les. Ten eerste kijken we naar de inhoudelijke kennis over het vak en de ICT-toepassingen, we hebben in onze les de keuze gemaakt om fysieke activiteiten te combineren met passieve ICT-toepassingen om het leerproces te versterken. Dit wordt mede gedaan door de combinatie van de PowerPoint en digibord ondersteuning, zowel als het toepassen van een Kahoot en de fysieke participatie in de les. De leerlingen worden op alle stappen van de lesinhoud ondersteunt door de docent waar dit nodig is, wat ook betekent dat er in de grotere context rekening gehouden wordt met de specifieke leervragen of problemen van leerlingen, het is belangrijk als docent om te kunnen differentiëren tussen leerlingen om zodanig iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen in het leerproces. Dit alles heeft ook weer een directe connectie met de technische kennis en de technische inhoud, daaruit kunnen we concluderen dat wij mede door het gebruik van verschillende ICT-middelen en het ondersteunende materiaal (toetsen en papieren opdrachten uit het boek), op verschillende manieren bezig zijn met het realiseren van de effectiviteit van de ICT-elementen in de les. Daarbij is ook rekening gehouden met de manier waarop lesinhoud en context kan veranderen door het gebruik van bepaalde ICT-toepassingen.
Op het pedagogische vlak zien we dat er aandacht is besteed aan het realiseren van een veilig klassenklimaat doormiddel van de inzet van verschillende klassenmanagementtechnieken, van zoiets simpels als het uit elkaar schuiven van tafels tijdens een toets, tot het individueel aanspreekbaar maken van leerlingen op gedrag tijdens de lessen.
Door onze lesinhoud te combineren met het onderwerp uit de theorieboeken van de leerlingen weten wij ook verdere context te bieden aan de lesinhoud, en dit op die wijze te verbinden met de verwachtingen naar de leerlingen toe vanuit de school. Het aansluiten van de lesinhoud bij de theorie uit het boek, zowel als het realiseren van een goede connectie met het niveau van de klas, weten we de leerlingen voldoende uitdaging te bieden, en succes ervaringen te geven.
Eén van de belangrijkste onderdelen van het aanbieden van betekenisvolle lessen is dat er een duidelijke connectie wordt gemaakt tussen de al bekende (ICT) toepassingen, en de wellicht onbekende varianten daarvan. Door in deze les een combinatie te maken van online toepassingen en offline papier werk, weten we een doorslaggevende betekenis te geven aan de les. Wat ook weer ruimte biedt voor een actievere houding van de leerlingen en diepere betrokkenheid bij de lesstof. In deze les is er wellicht niet zo zeer sprake geweest van het introduceren van nieuwe manieren van ICT-toepassingen in het onderwijs, wat betekent dat het overgrote deel van onze les als “vertrouwd” kan aanvoelen bij de leerlingen, ook dit verlaagt de drempel verder voor leerlingen om betrokken te zijn bij het leerproces in deze les.
