Ga naar de inhoud

Toetsplan & analyse

Het toetsplan

Hieronder vind u het overzicht van het gemaakte toetsplan, de toets zelf, en de bijpassende analyse van deze toets. Verder naar onder op deze pagina, vindt u het laatste onderdeel van deze edublog, de learninganalytics. 

Learning analytics

Voor dit onderdeel hebben wij gebruik gemaakt van de extracted analytics, de resultaten waarop wij reflecteren zijn gewonnen doormiddel van een “derde partij”, ofwel een schriftelijke toets vorm. De resultaten die zijn behaald voor deze toets zijn handmatig geanalyseerd, wat betekent dat wij achteraf reflecteren op de effectiviteit, dat maakt dat de analyse van deze data relatief is geweest. Reflecterend op de toets analyse die hiervoor is gemaakt, kunnen we stellen dat de toets in het algemeen vrij goed is gemaakt door alle leerlingen. De meeste problemen kwamen voor bij opdracht 5, de opdracht waarin de leerlingen worden gevraagd om een mail te schrijven naar een vriend waarin zij spreken over een ziekenhuisbezoek. De meeste fouten in deze opdracht hebben betrekking tot het maken van schrijf en grammatica fouten, zowel als het ontbreken van bepaalde vereisten. Opvallend hierin is het contrast met de resultaten van de overige opdrachten, waarbij leerlingen over het algemeen redelijk perfect scoren. De onderliggende reden waarom de schrijfopdracht (opdracht 5), minder positief is gemaakt, kan variëren per leerling. In de gevallen van het ontbreken van bepaalde vereisten kan men beargumenteren dat de omschrijving van de opdracht niet duidelijk genoeg is geweest, daarnaast kan het ook zijn dat leerlingen fouten zijn gaan maken in deze opdracht omdat zij wellicht de opdracht wel begrepen, maar de toepassing van de opgedane kennis niet voldoende beheersen.  
 
Het feit dat de overige opdrachten in deze les zodanig goed zijn gemaakt, kan ook te maken hebben met de vraagstelling, de eerste paar vragen van de toets zijn namelijk gericht op het reproduceren van bepaalde kennis. Wat maakt dat het simpele “drill-and-practice” opdrachten zijn. Dit staat ook weer in contrast met de creatievere vormgeving van opdracht 5, waarbij leerlingen meer aangewezen zijn op de autonomie en eigen interpretatie. Met zicht op deze data, zouden we kunnen stellen dat het aanbieden van reproductie vragen zoals is gedaan aan het begin van de toets, geen meerwaarde meer heeft voor het leerproces, het is dan ook zaak dat er in een mogelijk vervolg van deze lesinhoud, meer wordt gestuurd op de autonomie en interpretatie vermogen van leerlingen. Op die manier zal er naar verwachting een specifieker beeld zich ontwikkelen over de mate waarin leerlingen de stof beheersen.